"סימפוזיון נוכחות נשית" – קיימות ואורבאניזם

ביום קר, גשום וסוער הגיעו רבים מאתנו למדיטאק שבחולון לחגוג את "סימפוזיון נוכחות נשית – קיימות ואורבניזם" – הנוכחות הנשית באדריכלות העכשווית. גם אני הקשבתי בקשב רב לקבוצה של נשים שעשתה ועושה הרבה. לא היו שם גנרלים או מצביאים, לא מפקדים שבעי מלחמות וגם גורדי-שחקים לא הוזכרו באירוע הזה. ביחד עם כל המשתתפים הרבים היו שם אדריכליות אורחות מישראל ושתי אורחות אדריכליות מחו"ל, אחת ממכסיקו והשנייה מצרפת שביחד מלאו יום שלם בתוכן עשיר ומרענן.

 

כבר בתחילה נחשפנו להרצאה מרתקת של אדריכלית פרנסואז הלן ג'ורדה, Francoise Helene Jourda   ,שהגיעה מצרפת. פיתוח מבנים ברי-קיימא הם החלק הגדול בעבודתה. בנוסף, האדריכלית  פרנסואז הלן ג'ורדה מרצה באוניברסיטה הטכנית בווינה. אדריכלית פרנסואז הלן ג'ורדה טוענת שהיא מתכננת בעזרת טכנולוגיה מתקדמת, מבנים שימושיים המיועדים להיום בלבד, כי המחר הוא כבר שונה. היא סיפרה כי המבנים שלה לא כל כך יפים ואחרים טוענים כי הם אפילו "מכוערים". לטענתה, הסיבה לכך היא כי הם חדשניים ומחדשים את הגישה לסביבה. היא הסבירה שתפקיד האדריכל הוא ליצור היום סביבה בריאה שחוסכת את המשאבים שנמצאים בטבע. לפי דעתה אדריכלות זה לא "אופנה או טראנד".

 

האורחת השנייה הגיעה ממכסיקו. אדריכלית שרה טופלסון דה גרינברג,Sara Topelson De Grinberg ,גם מתכננת מבנים וגם משמשת כסגנית השר לפיתוח אורבאני ואזורי בממשלה הפדראלית במכסיקו. אין ספק שיש לה תפקיד חשוב שישנה את הסביבה הפרברית במכסיקו, אנחנו נראה סביבה יותר אורבאנית ויעילה. אדריכלית שרה טופלסון דה גרינברג טוענת שאחד התפקידים העיקריים שלה הוא לשכנע את האזרח לגור בבית דירות ולא בבית פרטי מוזנח בפרברים, במקום שאין שירותים ציבוריים כמו בתי ספר, מרפאות ומרכזי תרבות אחרים. לפי דעתה, התושב במכסיקו מוציא כ-20% ממשכורתו עבור תחבורה כאשר בשאר העולם ההוצאה היא בין 2%-5%. כל זאת בגלל ההתפשטות הבלתי נשלטת של בתים פרטיים נמוכים וזולים שהופכים את המרחב הפתוח למקבץ של מאות ואלפי מבנים פשוטים חד-קומתיים. אדריכלית שרה טופלסון דה גרינברג מנסה לשנות את סגנון החיים של התושב, לעבור ממקום דליל באוכלוסיה שתופס שטח רב למקום מרוכז יותר שצורך פחות שטח אבל מעשיר את האדם בשירותים הציבוריים הפתוחים עבורו.

 

 

האדריכליות (מהארץ ומחו"ל) שנתנו הרצאה בסימפוזיון. צילום: יוסי מטלון

 

 

לאחר ההפסקה  הופיעו אדריכליות מהארץ שהציגו את משנתן ועבודתן. האדריכליות ה"ירוקות",  רות להב ותגית כלימור, האדריכליות ה"יזמיות" אורנה אנג'ל וגנית מייזליץ-כסיף והאדריכליות נעמי אנג'ל ואלונה ליפשיץ הרצו אודות פמיניזם, פרקטיקה מקצועית וגישתן הייחודית והאסרטיבית לאדריכלות ולניהול פרויקטים.

 

ביום שישי, ה-27.03.09, בניצוחה של אוצרת הכנס, האדריכלית בתיה סבירסקי-מלול, הקשבנו להרצאות של האדריכליות המובילות, הייתה לכולנו הזדמנות נדירה להיחשף לבחינה של אדריכלות בר קיימה מנקודת מבט נשית, לתפקיד הדומיננטי של האדריכל ליצור "יש מאין". כולנו ראינו איך אפשר להתמקד בתפיסת חיים של קיימות חברתית תרבותית, כיצד ראוי ורצוי לשמור על הקיים ולהחיות את הסביבות העירוניות הקיימות.

 

 

קהל המשתתפים. צילום: יוסי מטלון

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • zvi e  ביום מרץ 5, 2009 בשעה 7:31 pm

    הייתי בהרצאה של הגב' מלול לפני שנתיים בטכניון, ודי הזדעזעתי מהרמה הנמוכה של הרצאתה. קשה לי מאד להאמין שמשהו טוב יכול לצאת לה מתחת לידיים.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: