ארכיון יומי: אוגוסט 29, 2006

"Foster's Testicle"

 

Lord Norman Foster אחראי גם למבנה הביצתי הזה שבנייתו הסתיימה בשנת 2002. בקודקודו יושב ראש העיר של לונדון, Ken Livingstone. למבנה הספיראלי הזה העשוי ממעטפת זכוכית וממוקם על ה-South Bank של ה-Thames, יש מספר כינויים. השם הנפוץ ביותר, שם שניתן על ידי אחד מעיתוני לונדון הוא "Foster's Testicle". מכן מתפקד ראש העיר, מחלקו העליון של המבנה, כאשר כל המבנה עצמו ריק וליד מעטפתו, בחלקו הפנימי, יש מערכת של מדרגות ורמפות העולות בצורה ספיראלית ומגיעות למעלה, שם ממוקמים אולם הכינוסים ומשרדו של בעל הבית. למעשה זוהי צורה אורגאנית ריקה ולה מעטפת מלאכותית, זהו מבנה "כתר", האדם שבשבילו המקום נבנה יושב בצמרת הבניין, בכתרו של המונומנט הזה. יש כאן תכנון פרוגרמתי שמעצים את העליונות של מי שבראש הפירמידה ועושה רדוקציה אנושית לאלו שמתחתיו.  הכתר הזה, בדומה לתכנון אחר של נורמן פוסטר, The Reichstag שבברלין, עשוי מזכוכית שקופה שעובדת כביכול כסימבול של דמוקרטיה. 

נשאלת השאלה, אז היכן נמצאים המשרדים? ובכן הם שקועים באדמה, ישנם שטחים תת-קרקעיים ששם נמצאים המשרדים הראשיים של עיריית לונדון.  מתחת ל-blob יש מרחבים שהכניסה אליהם היא מצד המבנה. זה משאיר את הרושם שהפסל הסביבתי הנפלא הזה מיועד רק ל"מלך" – ראש העיר. שאר העובדים, הנתינים, נמצאים למטה, היכן שהוא. נתינים ברמה גבוהה יותר נמצאים גם במבנים אחרים בסביבה השיכים למנהלת העיר. יש אומרים כי האדריכל נורמן פוסטר ראה בביצה הזאת  כ-Strawberry של המתחם כולו.
 
הבניין המעגלי תוכנן שנתיים לפני בחירתו של ראש העיר הנוכחי. מיד לאחר בחירתו הוא הגיע למשרדו של נורמן פוסטר עם אג'נדה שונה. האדריכלים  הצליחו להשאיר את  הגיאומטריה של המבנה והתאימו מה שאפשר לתוכניות החדשות של ראש העיר החדש.  

תכונותיו המורפולוגיות של המבנה לא היו יכולות להיות מוקמות אילולא טכנולוגיה דיגיטאלית חדשנית שאפשרה לראות את התכנון על מסכי המחשבים. השינויים והזוויות מקומה לקומה, ממפלס למפלס היו בלתי אפשריים להמחשה ידנית רגילה. המבנה תוכנן במחשבה וגישה "ירוקה". הכוונה הייתה שהמבנה ישתמש רק ברבע מהאנרגיה שצורך מבנה רגיל הדומה בגודלו למבנה זה.  הצורות הספיראליות החיצוניות חושבו לפי הנוסחאות של Buckminster Fuller , נוסחאות שיוצרות את שטח המעטפת המינימאלי האפשרי לנפח הנתון. לנפח יש נטיה לכוון דרום, המקום תוכנן כך שכל שחלק המנפחים הפנימיים יקבלו הצללה מהמבנה עצמו, מהקומות עליונות של המרחב הפנימי של המקום.

צילום: אתר העיר לונדון

צילום: אתר העיר לונדון

בבדיקות שנערכו לאחר הקמת המבנה נמצא שהוא לא כל כך "ירוק" כפי שתכננו. כמו כן, המציאות התכנונית שמרחיקה את שאר העובדים מכתרו של ראש העיר מוכיחה שאין כאן דמוקרטיה חזקה, והמעמדות, שהבריטים כל כך אוהבים, נשמרת גם כאן בקפדנות יתרה. והם מתלוננים על הגרמנים.

 

 

צילומים: Yossi Matalon