צילינדר בתוך צילינדר – דואליות מעטפתית נסתרת

בשנה שהאולימפיאדה התארחה בעיר, ליד חוף ימה של ברצלונה, הסתיימה לאחר שנתיים של עבודות בנייה, בשנת 1992, בנייתו של Meteorology Center, מרכז מטרולוגי חדש. זה למעשה צילינדר סימטרי סגור וכבד, צילינדר אחד גדול נמצא בתוך מבנה צילנדרי קטן אחר. צילינדר שמרני, פריזמה עגולה בתוך פריזמה עגולה קטנה יותר.  יש כאן סוג של דואליות מעטפתית נסתרת, חסויה. מבנה שלא מגלה את עצמו, מבנה שמסתיר שכבות, מסתיר את עצמו, אולי מתבייש במורכבותו, כי קטן הוא. למבנה שעוצב ותוכנן על ידי האדריכל הפורטוגזי Álvaro Siza , יש חלקים משלימים תיאורטיים, ווירטואליים, חוסר, כמו בפאזל, חלקים שישלימו את הצורה המושלמת, הטהורה.
 
המרכז המטאורולוגי הכבד הזה, היציב והסטטי, שמכיל כ- 4,100 מ"ר של משרדים,  ממוקם ליד הפרומנאדה שמתחילה בחלק הישן של הנמל וממשיכה דרך המחנה האולימפי שנבנה ב-1992 לאורך החוף, עד לצד דרום מערב. בתוך המבנה יש 4 קומות שמאוכלסות על ידי המחלקה המטרולוגית ומחלקת תחבורה ציבורית, שלה יש גישה וכניסה נפרדת.
 
חשבו על הפרטים במבנה הזה. חומרי גמר, מיקומם והשתלבותם במקרו-אדריכלות יצרו את אופיו המדוקדק של המבנה. מעטפתו, חלקו החיצוני מחלוק לשניים. החלק התחתון בנוי מבטון, חומר יותר עמיד בפני שחיקה שנגרמת במכוון על ידי בני אדם. החלק שמעליו, בנוי מאבנים לבנות. בתוך המבנה הקטן והמאוד גיאומטרי יש חצר פתוחה לשמיים שקוטרה 9 מטרים. זה מאפשר הכנסת אוויר ואור לחדרים הפנימיים. בדומה לאדריכלות מזרח-תיכונית, אדריכלות של אזורים חמים, גם כאן יצרו ליד הים נווה-מדבר שמוקף על ידי מבנה, וזה יוצר חצר טבעית מקוררת.

Sketch courtesy Álvaro Siza

התכנון נראה כאילו יוצא מצורה גיאומטרית פשוטה. נראה כי החומר הגולמי שידוע ומוכר לאדריכל, קיבל שימוש התחלתי גם במבנה זה. בחומר הגולמי שלו, במילון הארכיטקטוני המוכר לו, הוא משתמש ומנסה להפיק את המכסימום הסימטרי האפשרי, הוא יוצר מורפולוגיה שקטה שאינה יוצאת חוצץ כנגד הקונטקסט הקיים, הטבעי. צורות רעשניות שבורות לא היו חיות בהרמוניה עם הסביבה הטבעית האורגאנית. למרות זאת, הקנה מידה של המבנה לא מתייחס, למרות קטנותו, לגודל האדם. הפתחים והאפקטים האדריכלים גדולים יותר ממה שהוא יכול היה לתת לאדם בסביבה – תחושה של נינוחות.  החלקים הקטומים של העגול מופנים לים ולכיכר ויוצרים למעשה פריזמה אחרת במפלס התחתון. המבנה נסוג, לא ממוקם קרוב לים בכדי להגן עליו "מהטיפול" הקשה שמקבלים המבנים מהסביבה הימית הברוטאלית הקרובה.

צילומים: יוסי מטלון

לעדכונים בדואר אלקטרוני על רשימות חדשות באתר לחצו כאן.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: