ארכיון יומי: יולי 29, 2006

Ziggurat בלונדון על ידי Herzog and de Meuron

 

מקור: Herzog & de Meuron

אחרי שהצליחו בשנת 2000 להפוך תחנת חשמל עזובה, מקום שומם ונטוש, למוזיאון מצליח לאומנות מודרנית, Tate Modern, מנסים שוב אותם אדריכלים את מזלם בתוספת נוספת ל-Tate Modern. לאותו מוזיאון שהם הוסיפו בו, תכננו בעצמם תוך כדי שימוש במבנה קיים, הם מציעים תוספת שונה מאוד מהתוספת הקודמת. את התחנה ליצור חשמל הם הפכו להצלחה גדולה, למבנה שמציג אומנות מודרנית עכשווית. זהו מוזיאון רגיש ושקט מבחינה ארכיטקטונית, מקום שהפך לאחר מהמוזיאונים המבוקרים ביותר, למרות שאני לא התרשמתי מתוכנו הדליל באופן מיוחד.
 
המבנה המקורי, Bankside Power Station , תוכנן על ידי האדריכל האנגלי Sir Giles Gilbert Scott  ונבנה בין השנים 1944 – 1963, ושימש כאמור כתחנת כוח המופעלת עלי ידי דלק.  לאחר מכן הגיעו מובלי Tate Britain שנפתח בשנת 1897, וחיפשו מקום עתידי להתרחבות. הם רצו להפוך את החלל הזה למוזיאון נוסף, וכך קרה, וקראו לו Tate Modern. בעזרת התכנון הקופסתי הגיאומטרי הפשוט, המשתלב והמתאים מאוד לחללים שהיו קיימים שם , הצליחו האדריכלים השוויצרים, Herzog & de Meuron, לתכנן מרחב תרבותי סגור- פתוח המדהים בפשטותו ובגודלו. מוזיאון תיבתי זה משך מיד קהל רב. בשנת 2000 נפתח המוזיאון המצליח בפשטותו. 

 

מקור:Herzog & de Meuron

עברו מספר שנים והצלחת המקום סחררה את מנהלי המוזיאון. הם פנו לאדריכלים Herzog & de Meuron, בכדי שאלו יתכננו התרחבות נוספת למבנה הקיים, למבנה שבנייתו הסתיימה רק לפני כ-6 שנים. תיאבון גדול יש למנהלי המוזיאון ומובילי המקום. הפעם תיאבון האדריכלים עבר כל גבול, ולא רק לחברה האנגלית הדואגת למסורת שלה, ההצעה לא יכולה להתקבל בהרבה מדינות אחרות. הצעה זו דומה להצעה של האדריכל השייך לזרם הדה- קונסטרוקטיבי, האדריכל המוכשר דניאל ליבסקינד לתוספת של המוזיאון בלונדון V&A , שנקברה על המדף. נראה שגם העתיד של התכנית הזאת לא יתממש. רק שינויים קיצוניים ועידון המורפולוגיה יאפשרו לתכנון לעבור את הבירוקרטיה והגישה השמרנית הבריטית. ומה הם הציעו?
 
בשבוע שעבר הם חשפו את הצעתם. כאילו משהו פוטוריסטי, הם הציעו טרנספורמציה מוזיאלית, הן בקונספט הפנימי והן בגיאומטריה הרעשנית החיצונית. הם הציעו אוסף של תיבות שמייצרות פירמידה פראגמנטארית רנדומאלית, ziggurat, גיאומטריה שיכולה להיות דומה בחזותה לתכנון של מקדשים מהתקופה של מסופוטאמיה או בבל. ziggurat נחשב כמקום שבו נמצא האל עצמו ולא מקום של מתפללים. ההצעה עומדת בניגוד מוחלט לשקט הטהור שהיה מקודם, שקט שהם בעצמם יצרו כמתבקש מהמבנה הקיים. ההצעה תוגש לאישור בחודש ספטמבר השנה, בתקווה שהרשויות בלונדון יאשרו אותה עד סוף שנת 2007. הכוונה לפתוח את המקום בשנת 2012. במשך הזמן הזה יהיה מספיק זמן לדיאלוג בין הציבור והאדריכלים, יהיה דיאלוג בין גורמי העירייה לאדריכלים ולתושבים.
 
המקום שעלות בנייתו מוערכת ב-215 מליון פאונדס, יהיה כמובן נקודת ציון אורבאנית בולטת מאוד. המוזיאון שנמצא בצידו הדרומי של נהר ה-Thames, יראה מכל מקום. זכוכית שקופה עבה וחלונות בולטים יראו מכל מקום, אלו אלמנטים שמציעים שקיפות וקלות. המוזיאון ימשיך את ההתפתחות הכללית, התרבותית של כל אזור Southwark. התוספת תהפוך את המוזיאון לאחד הגדולים מבחינת שטחו והוא יהיה דומה בגודלו ל-Pompidou Center או ל-Museum of Modern Art, שבניו יורק.  התוספת שתתנשא לגובה של 11 קומות, 70 מטרים, תוספת של 60% לשטח הקיים, תאפשר להוסיף גלריות רבות נוספות ובתחומים רבים ושונים.
 
בניגוד לתדמית השקטה שלהם, הפעם הציגו האדריכלים התפוצצות נפחית. התכנון הרעשני הוצג בזמן שההתנגדות הבריטית לתכנונים נועזים התמתנה קצת. האדריכלים בחרו הפעם לא להיות ביישניים ושקטים. הם בהחלט אומרים ש"אנחנו כאן", ונעשה מה שנראה לנו כנכון. אבל לדעתי יש כאן קצת יותר מידי רעש וויזואלי,  יש רעש שנוצר מהאקראיות הבלתי נסבלת.  מי צריך לחוות, לראות תכנון רנדומאלי כזה לאורך הטיילת. זה מאוד לא טבעי, כל כך שונה מהמקום הטבעי שנמצא מסביב למתחם הזה. הקיצוניות הגיאומטרית תפריעה לעיניי ההולכים להנאתם לאורך הפרומנאדה. המכשול הוויזואלי הזה ייצר אטמוספירה סביבתית תוקפנית. יש להעלות את השאלה שאני שואל, מי צריך את הרמזור הזה? גם שברים אפשר ליצור בעדינות מסוימת, בהתחשבות בחומר הנשבר ובהתחשבות בחומר הצופה בשברים.

מקור: Herzog & de Meuron

הרשמה לרשימת תפוצהניתן לקבל עדכונים בדואר אלקטרוני על רשימות חדשות באתר. להרשמה לחצו כאן.