מרכז גיוס צבאי

 

האדריכלים במשרד Architectural Research Office  תכננו מרכז גיוס לצבא האמריקאי במנהטן, ב-Times Square. עוד במלחמת העולם השנייה היה במקום הזה מרכז גיוס ארעי, ביתן בגודל "קיוסק" של מפעל הפיס שלנו. בשנת 1999 הפכו את הנוכחות הארעית למשהו קבוע, טרטוריה צבאית בלב מנהטן, הצבא האמריקאי קיבל משמעות קבועה בפוליטיקה המדינית האמריקאית. 
 

מעצבי המקום תכננו את מקום הזה כאלמנט מוסווה, קופסה שתתאים לאווירה הצבעונית התזזיתית של המקום, לצבעי השקר הפלסטיים. האדריכלים עיצבו משהו שיתאים לצבעים המתחלפים העוטפים את הרגשות האמיתיים ויוצרים בדיחה צבעונית. שוב המציאו גימיק זול שמכיל נורות צבעוניות שיוצרות מדגל ארה"ב קישוט פלסטי חסר חשיבות.
 
שטח הקופסא, תיבה שקופה משני הצדדים הארוכים, והעשויה מאלומיניום וזכוכית, אינו גדול מ-300 Square Feet. המבנה מכיל משרד אחד ארוך ועומד על אי תנועה, ליד פתחי האיוורור של תחנת הרכבת התחתית. בין מפלס הרחוב ופנים המבנה מגשרת רמפה. בתוכו יש ריהוט בסיסי, 4 שולחנות, שולחן אחד לכל מגייס, שירותים ומטבחון קטן. כל מגייס לבוש במדים צמודים מגוהצים ומלוקקים להפליא.

החזיתות בצד מערב ומזרח מכוסות בנורות ניאון היוצרות את הדגל האמריקאי. אורות אלו משתלבים היטב באורות המציפים כל שטח פרסומת פנוי בקונטקסט הקרוב והרחוק שמסביב לביתן הגיוס. בחזית הצרה יש תצוגת תמונות מתחלפות המנסות לגעת שוב ברגש הפטריוטי האמריקאי ולשכנע, אולי את האמריקאי המצוי, להצטרף לצבא של עמו שנמצא בהרבה מקומות, גם רחוקים, על כדור הארץ. בחזית הצרה השנייה רואים את ארבעת המדליונים של גופי הצבא השונים, חיל היבשה, חיל הים, המרינס, וחיל האוויר.
 
האווירה שהסביבה והקופסה הצבאית הזאת יוצרים היא הרגשה של בירה, סרטים, פרסומות, צבעי פסטל, גלידה, קור, פלסטיק או משהו למשחק. האווירה הזאת לא מזריקה נוכחות פטריוטית למקום. את מי הם רוצים לגייס שם? הומלסים, תיירים, סתם זרוקים?! ההשתלבות הקונטקסטואלית חשובה יותר מהסדר והמסר שיש לצבא להעביר לעם האמריקאי. יש כאן רצון למשוך את הולך הרגל פנימה, כאילו יש במקום משחקי מזל, משחקים במזל החיים. ההומור האמריקאי הוא החלק החזק של ביתן זה. למרות הדגשת הדגל, ההולכים מסביב רואים בתיבה הזאת איזה סוג של חוסר רצינות או לקיחת העניין הצבאי באופן קליל וחסר תוכן לאומי. המקום והמבנה יוצרים רגשות זמניים של קלות דעת וצחוק לעומת רצינות ואולי היציבות שמבנה זה אולי היה צריך להקרין למצטרפים פוטנציאלים.

צילומים: יוסי מטלון

 

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: