חדש וקל מעל ישן וכבד – Norman Foster

 

אדריכל נורמן פוסטר, ( Sir Norman Foster ), האדריכל הבריטי המהולל, היה במרכז מנהטן כאשר הגיעו הדיווחים מרשתות הטלוויזיה השונות אודות התקפת הטרור הנפשעת שהתחוללה באותה שעה כנגד מגדלי "התאומים" שהיו ממוקמים בחלקו הדרומי של האי. באותה שעת בוקר מוקדמת הוא הציג את עיצוביו למגדל חדש העשוי מפלדה וזכוכית, מגדל משרדים חדש לחברת Hearst Publishing. הדיווחים הנוראיים אילצו אותו להפסיק את הפרזנטציה שלו. במקום להתרכז בתכנוניו שלו הוא צפה ביחד עם בעלי ומנהלי החברה בהתמוטטות המגדלים, הוא הסביר להם את סיבת ההתמוטטות. בעזרת הידע הטכני הרב שרכש במשך השנים, הוא הסביר להם מה קורה שם, כמעט ,on line"בשידור ישיר".
 

חודשים רבים התלבטו מנהלי החברה בשאלה, האם לבנות מבנה גבוה? המחשבות כי כל מגדל בולט הופך למטרה ביטחונית אילץ אותם לחשוב ולנתח את כל האפשרויות האחרות הניצבות לפניהם. לנגד עיניהם עמדה לא רק החלטה כלכלית וביטחונית, גם הנושא האידיאולוגי עמד במרכז ההחלטה הסופית. מה  יגידו אומות העולם? האמריקאים מתקפלים? לבסוף החליטו מנהלי החברה לבנות את המגדל ונתנו אור ירוק לאדריכל פוסטר להמשיך בתכנון המקורי.
 

אדריכל נורמן פוסטר שנולד בשנת 1935, בעיר מנצ'סטר שבאנגליה, תכנן מבנה שקוף שמדבר בשפה היי-טקית. הוא מציג גישה בלתי מתפשרת, הוא מראה דרך חדשה המשתמשת בגיאומטריה מדויקת, גיאומטריה חזרתית. חלקים מתועשים, אלמנטים מודולאריים המיוצרים במפעל, הובאו לשטח והורכבו בשיטה מהירה וחסכונית. פינות המגדל נמשכות פנימה, לתוך המבנה, תכנון זה מדגיש את האנכיות של המגדל ויוצר פרופיל מעניין למבנה.
 

המגדל החדש הוקם על "בלוק" שלם בשדרה השמינית במנהטן. הקופסא או הבסיס למבנה החדש הוא אלמנט ישן המתנשא לגובה של 6 קומות ומעוצב בסגנון Art Deco . הבסיס שמשמש כפודיום למגדל של פוסטר הוקם בשנת 1928. כבר אז, בעת התכנון הראשוני, חשבו המעצבים שמבנה זה ישמש כבמה למגדל חדש שיצמח מעליו בעתיד. למרות המחשבות העתידיות הנכונות, לא היו תכניות מעשיות לבניין הצפוי. כעת, תכנון של מגדל עכשווי שישב על בסיס שנבנה לפני יותר מ-70 שנה יכול להיות משימה מורכבת ומאתגרת.  פוסטר תכנן גוף חדש שיעבוד בהרמוניה עם המרחב הישן, עם האלמנט ההיסטורי.
 

צילומים: יוסי מטלון

אדריכל נורמן פוסטר

המגדל החדש המתנשא לגובה של 42 קומות מספק כמיליון   Sq. Ft של שטחים למשרדים. הוא נסוג מכל קווי הבניין של הבניין הישן. נקודת הצמיחה שלו מתחילה במישור בלתי נראה מהרחוב, ההתחלה חסויה, מוסתרת ומאתגרת את המחשבה. חזית הרחוב נשארה נמוכה ולא מאיימת, חזיתות המגדל הנסוגות מאפשרות להולכי הרגל להתנהג ברחוב כבעבר, ללא שינוי או חשש. האירוע המרכזי בתוך המבנה הוא הלובי שצומח בתוך המבנה הקיים לגובה של 6 קומות. לובי זה משרת למעשה ככיכר העיר המפיצה עוברים ושבים לכל קצוות העיר, לכל מקום בפרוייקט. המגדל צומח לו מעל לבסיס הקיים ומקושר בחוץ על ידי מעטפת זכוכית שמציפה את החללים הפנימיים באור טבעי ומשדרת הרגשה כאילו הבניין הגבוה הרוכב על הבסיס הכבד, הוא מבנה קל, ללא משקל, כאילו הוא צף מעל במה קיימת.
 
 

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • מיכל פרנקל  ביום אוקטובר 10, 2005 בשעה 7:42 am

    אין גבולות לאיש ולמה שאפשר ללמוד ממנו.

    תודה ליוסי מטלון

  • אורלי  ביום אוקטובר 10, 2005 בשעה 9:29 am

    קיבלתי המלצה על הכתבה, בפורום.
    המבנה מרשים, בעיקר התרשמתי מהתייחסותו העדינה לחתך הרחוב, במובן החוויה האנושית. מעניין לראות למה הכוונה בכיכר העירונית שנוצרת בלובי.
    הנה עוד משהו שלו, ספריה באוניברסיטה בברלין
    http://www.ynet.co.il/home/1,7340,L-2391-18098-13803344,00.html

  • נועה17  ביום אוקטובר 10, 2005 בשעה 12:39 pm

    זה באמת מיוחד ויפה, למרות ששני המבנים לא ממש מתחברים לי , בכל זאת אין הרגשה של דיסהרמוניה. תודה.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: