מבנה עדין, איכותי ו…בנוי מבטון

 

בפינת הרחובות הנשיא הראשון ופינסקר בעיר רחובות, עומד לו, מוקף בירוק, מוסתר על ידי הטבע, מבנה איכותי שנחנך בשנת 1966. מבנה זה, שהטבע נמצא גם בחלקו הפנימי, תוכנן על ידי האדריכלים במשרד רכטר-זרחי אדריכלים. הוא נועד לשרת מדענים אורחים שבאים להתארח במכון ויצמן. מיד ניתן לראות כי זה בית איכותי ויוצא דופן באופיו. הוא מכניס פנימה את החוץ ומוציא החוצה את הפנים של המבנה. הוא מנהל דיאלוג עם הטבע וחי איתו בהרמוניה. אמנם כולו יצוק מבטון וכך גם צבעו, למרות היותו מחוספס, לא חלק, לא נוצץ וגם לא מלוקק, למרות זאת, ואולי בגלל זה הוא נראה שמור היטב, נוגע בעדינות, מלא באיכויות ומעורר התפעלות.
 

 
 

מבנה זה מורכב משני אגפים שנראים מדורגים מבחוץ ובינהם ציר ציבורי מקביל לרחוב הנשיא הראשון, חצר טבעית, חצר ירוקה עשירה, חלל מלא אירועים. חצר זו שימרה את העצים הקיימים, את הטבע. האלמנטים המגשרים בין המבנים הם המדרגות הפיסוליות, מדרגות פתוחות שיוצרות אווירה "קיבוצית" ושיתופית – אווירה טבעית חסרת חששות ופחדים אורבאניים. גם הגשרים הפתוחים, סוג של מרפסות שיוצאות מכל מהלך מדרגות לעבר הכניסה לחלל המגורים, יוצרים אטמוספירה טבעית, חופשיה ממעצורים ופחדים שיש בכל עיר עכשווית. 
 

בתוך חלל הגן הפתוח שנמצא בין שני המבנים, עולים העצים המלאכותיים – המדרגות. אלו משתלבות כאלמנט פיסולי הכרחי הנמצא בין העצים הטבעיים הירוקים.  את המדרגות הפתוחות תומך קיר, גזע מבטון, כמו גזעי העץ הטבעיים שמסביב. חורים, חלונות, פתחים בבטון מאפשרים את ההמשך הוויזואלי החופשי, ללא מעצורים ומכשולים. מבט המתענג מגווני הירוק שמסביב.
 

הבטון אפשר יציקות פיסוליות שנתנו למקום את האופי הייחודי שלו. הפנטראציות הייחודיות של נפחי המבנה, הפרטים הקטנים, הפרופורציות של החלונות ומיקומם הרגיש יוצרים למעשה את החצר העירונית הטבעית מאוד באופייה, בקצבה, ובקנה המידה האנושי שלה. חללי המגורים, הפרשי המפלסים בחצר, העצים והירק ובעיקר החשיפה לחלל השמיים יצרו חלל, גן שהוא "גן-עדן" בין שני נפחים.  
 

חזיתות המבנה הפונות לגן שבין שני הנפחים, למרחב הציבורי העשיר ויוצא הדופן, מעוצבות בצורה חופשית שמאפשרת ניתוק נפחים ובריחתם לתוך הגן הפנימי. לעומת זאת, החזיתות שפונות לרחוב או בצד האחורי למגרש השכן, מעוצבות בצורה שנותנת הרגשה של דירוג  שנשפך ומשתלב עם המפלס הטיבעי שבחוץ. כל זאת נעשה בעזרת קירות בטון שבולטים באורכים שונים בכל קומה והמפרידים בין חלל מגורים אחד לחלל השני המשיק לו.

 

החוויה הטבעית הזאת מעוררת את כל החושים הרדומים ומחזירה אותנו לאמת האבסולוטית שבטבע. הכניסות הישירות לדירות בסביבה טבעית, העלייה למפלסים העליונים תחת כיפת השמיים משאירה את האדם מופתע וחשוף לאירועים טבעיים אמיתיים, שונים מאוד ובולטים באיכותם הגבוהה. הטיילת, השדרה בין הגושים, המרחב הציבורי בתוך היער, וחזיתות המבנה הפונות אליה, מעצימות את החוויה ונותנות הרגשה חיובית, הרגשה כי אפשר כמו פעם, הרגשה ותקווה כי אפשר גם היום לתכנן מקום שהוא –  מקום.

 

צילומים: יוסי מטלון

תודה לעיריית רחובות: למהנדס העיר ולדוברת העירייה.
 

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • נועה17  ביום יולי 2, 2005 בשעה 9:06 pm

    שוב תודה על העלאת זכרונות.
    בית לוננפלד הכיל דירות קטנות וחמודות עבור מדענים אורחים של מכון ויצמן הסמוך. אלה דירות של שנים וחצי חדרים קטנים אך נעימים (מן מעונות סטודנטים משודרגים).
    כילדה נהגתי לשחק במחבואים בבית לוננפלד, וגם לבקר חברים מהכיתה שגרו שם (אמריקאים בד"כ).

    אגב, אם אני לא טועה, רכטר היה גם האדריכל של הספריה למדעי החיים במכון ויצמן, שגם היא בנויה בטון.
    ובכלל כדאי לך לערוך סיור מקיף במכון ויצמן – יהיו לך הרבה נושאים לכתבות, והתל אביבים יראו שיש עולם גם בדרום הרחוק…

  • נמרוד ברנע  ביום יולי 9, 2005 בשעה 6:00 pm

    הסגנון אשר מכיל "חורים, חלונות, פתחים בבטון מאפשרים את ההמשך הוויזואלי החופשי, ללא מעצורים ומכשולים." קיים גם בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית שסמוכה למכון וויצמן.

    סגנון זה, ואלמנטים מסוג זה שמשלבים חורים ופתחים בעיקר במדרגות ובמעברים, הוא נפוץ למדי בארץ, וראוי לדעתי לדיון משל עצמו.

    בנוגע לחומר – הבטון החשוף – זהו חומר שהיה פופולרי לפי הידוע לי בשנות ה-50 וחוזר לפופולריות כעת דווקא בבנייה בורגנית למהדרין ובבתים פרטיים בצפון-מזרח ת"א (צהלה וכ'), אשמח אם תוכל לכתוב על כך קצת.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: